Cum sa scapam de rugina

#1
Salutare, in urma discutiei de aici viewtopic.php?f=2&t=220&start=50 am deschis un topic dedicat acestei probleme care ne macina pe mai toti.

Dupa cum bine stim, Matizul nu este cel mai grozav pe partea de tabla. Al meu deja a trecut printr-o reparatie capitala facuta de unul din vechii proprietari si deja mai trebuie facuta una. M-am documentat bine pe intrenet incercand sa gasesc solutii care sa opreasca reaparitia dupa ce ii refac tablaraia. Inainte sa vina iarna, dupa ce am luat-o am reusit sa salvez oala rotii de rezerva, cel putin pana da caldura si fac toata masina. Cam asta este ce am aflat pana acum, va rog sa adaugati/ sa ma contaziceti orice comentariu util:

1. Rugina apare ca urmare a oxidarii fierului in prezenta aerului si apei. Rugina/coroziunea este grabita de anumiti compusi chimici cum ar fi acizii si anumite saruri cum este NaCl (vestita sare care este imprastiata pe drumuri iarna).
2. Sudura in argon (gaz inert) este singura care se recomanda pe elementele de caroserie deoarecere nu permite oxidarea in zona de sudura. Sudura cu flacara oxiacetilenica favorizeaza aparitia ruginei deoarece se foloseste oxigen pentru a greste temperatura de ardere a gazului.
3. Din fericire exista substante care opresc fenomenul de coroziune prin transformarea oxidului de fier intr-o substanta neutra. Din nefericire acestea nu sunt prea grozave cand vine vorba de patrunderea in adancime, deci vor reactiaona doar cu stratul de la suprafata al ruginei. De aceea pe toate recipientele acestor substante se recomanda curatarea tablei pana la luciu si apoi aplicarea lor.

Vrand nevrand m-am intalnit de-a lungul celor 10 ani de cand sunt sofer cu problema ruginei pe toate masinile pe carea le-am condus si de multe ori am invatat din greseli. Metoda actuala aplicata de mine pentru protectia suprafetelor este urmatoarea:
1. Curat tabla pana la luciu cu o pila ascutita si cu smirghel cu granulatie mare. Am grija sa trec cu cativa mm buni in afara zonei de rugina.
2. Aplic solutia antirugina - aceasta contine de multe ori o solutie acida, deci atentie sa nu curga pe vopsea! Solutia de la Nigrin mi s-a parut foarte buna (agresiva), efectiv se vede cu ochiul liber cum face bule la reactia cu oxidul. Transforma oxidul intr-o baza de culoare neagra peste care se poate aplica grund. Partea proasta este ca nu sigileaza tabla si rugina va reaparea daca nu aplicati grund, deci trebuie sa aveti si grundul cumparat. O alta solutie intereseanta este Loctite 7500 care nu numai ca trateaza rugina, dar o transforma intr-o substanta cauciucata, sigilind zona. Asta inseamna ca se poate aplica rapid la aparitia unui punct de rugina si se poate lasa pe mai tarziu aplicarea grundului. M-am jucat nitel cu ea si desi este scumpa (~25RON 90ml), isi face treaba bine. O a treia solutie pe care am incercat-o este cea de la Brunox care reactioneaza mai prost in adancime, dar sigileaza zona cu o pelicula lipicioasa pe care grudul adera f bine. Deci pana acum nu pot sa spun care este mai buna din cele de mai sus, toate is fac treaba, dar eu le-as folosi astfel:
a) Loctite 7500 - pentru tratarea zonelor neregulate, cum ar fi sudurile pentru ca se transforma in acea substanta cauciucata peste care puteti da cu mastic
b) Brunox - suprafete mari, avand in vedere ca solutia este la spray si se pot da cateva straturi uniform.
c) Nigrin - puncte de rugina, ciupituri etc unde trebuie sa interveniti in aceeasi zi cu grund/vopsea de retus.
3. Spray cu zic sau alt tratament pentru prevenirea ruginei.
5. Pe suduri aplic mastic pentru ca sunt cele mai expuse coroziunii.
6. Chit daca este cazul.
7. Smirgheluire uscata.
8. Grund.
9. Vopsea.
8. Lac.

Reparatia este fara mari pretentii dpdv estetic, cel putin mie nu mi-au iesit prea grozav, n-am prea mult talent la vopsit, dar rugina nu a mai aparut, ceea ce m-a interesat in primul rand.

Daca vreti sa faceti Matizul pe dedesubt, neaparat sa folositi un teroson (vopsea cauciucata) pentru a proteja vopseaua de ciupituri. La fel trebuie procedat si cu oalele rotilor, praguri etc. In usi si praguri trebuie bagata ceara pentru caroserie (se gaseste in comert) pentru a proteja interiorul pragului si usilor.

La primavara am de gand sa-l fac si eu pe al meu, trebuie doar sa gasesc un tinichigiu sa imi sudeze tablaraia, pentru ca la asta nu ma pricep. In rest, vreau sa stau pe langa el si sa aplic tratamentul de mai sus pe masura ce lucreaza.
ex Daewoo Matiz SE 1999

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 2 vizitatori